Helleborus niger 'Christmas Carol'

Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

 

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus niger 'Christmas Carol', komen in bloei van kerst tot en met januari, februari en soms maart. De plant wordt daarom ook wel kerstroos genoemd en kan zowel binnen als buiten bloeien. Binnen zal hij, door de warmte, rond de kerstdagen al kunnen bloeien, maar buiten openen de bloemen zich vanaf januari.

 

Ster in je huiskamer

De stijlvolle Helleborus niger 'Christmas Carol' is perfect om te gebruiken in kerststukken. Hij combineert goed met mos, hulst, dennentakken, kleine kerstballen en dennenappels. Ook wat
gewaagdere combinaties met het grijsgroene blad van de eucalyptus geven een luxe, feestelijke sfeer. Zet de plant liever niet in de middagzon of boven een verwarming en let er op dat de aarde niet te
droog wordt. Als je eens in de twee weken wat vloeibare plantenvoeding geeft, duurt de bloei langer. Na de vorst rond maart kun je de uitgebloeide kerstroos buiten planten.

 

Openlucht spektakel

Helleborussen groeien in de natuur in loofbossen. Tijdens de donkerste dagen van het jaar vangen ze nog het zonlicht op dat door de kale takken schijnt. Als het weer warmer wordt, profiteren ze van de schaduw van de bladeren. Op een plekje in de halfschaduw heeft je Helleborus het daarom prima naar zijn zin. Hij houdt van voedzame grond waar humus en een beetje kalk in zit, en bikkelt zich makkelijk door ijskoude temperaturen. Na de bloei blijft het overgebleven blad het hele jaar groen en zorgt voor een doorlopende voorstelling.

 

Zo blijft je Helleborus niger 'Christmas Carol' buiten goed:

  • Snoei in het voorjaar lelijke bladeren en uitgebloeide bloemen weg.
  • In de herfst kun je Helleborussen eventueel wat compost of koemestkorrels geven.
  • Hangt je Helleborus er slap bij tijdens een vorstperiode? Geen probleem. Het vocht gaat tijdelijk naar het blad en de wortels, zodat de bloemen niet bevriezen. Na de vorst richten de bloemen zich weer op.

 

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Stralende feestdagen met de mini-kerstster!

De kleine versie van de kerstster (Euphorbia pulcherrima) is een geweldige sfeermaker en fonkelt op veel plekken. Met een paar plantjes is je huis gelijk in feeststemming!

 

Niet de bloemen maar de blaadjes

Als de dagen echt kort worden, start het hoogtepunt van het kerststerrenseizoen. De bovenste bladeren van deze groene plant kleuren langz...

Lees meer...
Mini kerstboom: Picea glauca ‘Conica’

Heb je een tiny house? Of vind je het leuk om dit jaar niet één maar meer bomen neer te zetten? Voor een Conica vind je altijd een plekje. Picea glauca ‘Conica’, ofwel tafelkerstboom is een dwergvorm van de witte spar ofwel Canadese spar. GroenRijk heeft ze al vanaf 17 cm. De kegelvormige boompjes zijn mooi compact. Buiten wordt deze boom ongeveer 2 meter hoog. Hoe je je boom succesvol naar buiten verhuist lees je hieronder.


Tafelkers...

Lees meer...
Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

Groene kerst

Wil je al vroeg in december een natuurlijke kerstboom optuigen? Dan is de Nordmann-spar (Abies nordmanniana) een goede keuze. Hij blijft lang groen, dus van een kale boom en een vloer vol naalden, nog voor de kerstdage...

Lees meer...