Zonder sneeuwklokjes geen lente

Zonder sneeuwklokjes geen lente

Iedere tuin verdient sneeuwklokjes (Galanthus) om in lentestemming te komen. Met haar smalle bladeren en witte bloemen versiert dit bolgewas je tuin óf een gezellige pot in januari en februari, en soms zelfs eerder! 

 

Klokjes luiden het voorjaar in

Sneeuwklokjes zijn echte vroegbloeiers. Als de witte, knikkende klokjes op frisgroene steeltjes in je tuin verschijnen, en soms dapper boven de laatste sneeuw uitsteken, weet je dat de lente op komst is. Ze is lid van de narcisfamilie. Haar naam is afgeleid van de Griekse woorden gála (melk) en anthos (bloem) en betekent dus melkwitte bloem. Veel soorten van dit zichzelf uitbreidende bolgewas bloeien gewoon in het wild, vooral in grote bosrijke delen van Europa en West-Azië waar ze soms hele witte tapijten vormen.

 

De populairste soorten

Er zijn tenminste 20 Galanthus soorten, waarvan het gewoon sneeuwklokje (Galanthus nivalis) de bekendste is. Ze heeft fijne bladeren met een lichte blauwzweem, wordt 10-15 cm hoog en bloeit meestal in januari en februari met helder witte bloemen. Daarnaast is ook het breedbladig of groot sneeuwklokje (Galanthus elwesii) erg populair. Zij bloeit vaak al een maand eerder en heeft grijzig-groene, brede bladeren. Ook het glanzend sneeuwklokje (Galanthus woronowii) komt veel in Nederland voor. Zij heeft opvallend frisgroene, glanzende bladeren en bloeit meestal al in januari.

 

Niets meer aan doen

Het sneeuwklokje is een makkelijk bolgewas. Als je de bollen goed poot, heb je er nauwelijks meer onderhoud aan. Zo pak je het aan:

  • De meeste Galanthus soorten staan het liefst in de halfschaduw. Galanthus elwesii wil graag wat meer stralen in de zon. 
  • Plant de bollen al in het najaar in kalk- en humusrijke, goed waterdoorlatende grond.
  • Zorg dat het plantgat twee keer zo diep is als de lengte van de bol, en zet het puntje omhoog.
  • Knip de bladeren na de bloei niet af, de bollen halen hier nog hun voedsel uit.

 

Fantastisch veel variatie

Wil je hele bijzondere sneeuwklokjes? Er bestaan wel 2000 verschillende gekweekte Galanthus variëteiten, waaronder gele soorten zoals de Galanthus nivalis 'Lutescens' en vroegbloeiers, zoals Galanthus reginae-olgae. Maar je kunt ook al in december bloeiende Galanthus–soorten in pot kopen. Dan begint de lente alvast in je woonkamer!


Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...