Terug van nooit helemaal weggeweest

Terug van nooit helemaal weggeweest

De trend van deze herfst en winter is Traditional Sentiment met een moderne twist. Hierbij passen kamerplanten die je misschien associeert met de seventies, een klassieke stijl of juist met ‘helemaal nu’. Het leuke is: dat klopt allemaal!

  • Kaaps viooltje (Saintpaulia ionantha)

Boven de dikke, behaarde bladeren van deze klassieker groeien trosjes bloemen die op viooltjes lijken. Als je goed voor deze sterke kamerplant zorgt, kun je maandenlang genieten van haar bloemen. Geef haar een licht plekje, maar niet pal in de zon, en verwijder uitgebloeide trosjes.

  • Vetplant (Kalanchoë)

Deze survivalspecialist overleeft in het donker én als hij te weinig water krijgt. De bekendste variëteit is de Kalanchoë blossfeldiana. De bonte bloemetjes bloeien twee maanden achter elkaar op glanzende bladeren. De Kalanchoë thyrsiflora heeft grijze, vlezige bladeren in een rozet en krijgt rode randen op een zonnige plek.

  • Begonia (Begonia)

Sommige begonia’s schaf je aan voor de bloemen, andere juist voor hun bonte blad. Een populaire soort is de stippen- of forelbegonia (Begonia maculata) die beschilderd lijkt te zijn met witte stippen. Zet dit kunstwerkje op een warme, lichte plek, maar niet in de volle zon, en geef regelmatig een beetje water.

  • Vingerplant (Fatsia)

De bladeren van de Fatsia lijken op een hand met vingers, vandaar de naam vingerplant. De bekendste soort is Fatsia japonica. Hij kan zowel in halfschaduw als schaduw staan en doet het ook prima buiten. In de volle grond wordt hij maximaal 2,5 meter hoog. Binnenshuis blijft hij veel lager.

  • Tiengeboden- of gebedsplant (Maranta leuconeura)

De bladeren van deze plant hebben opvallende nerven en vlekken. Ze vouwen zichzelf wat omhoog en naar binnen als het avond wordt. Deze, soms meerkleurige, eyecatcher kan het op een donkere plek lang uithouden, maar verliest dan wel wat van de tekening op de bladeren.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers ontwi...

Lees meer...
Vrolijke violen

Hoe kun je de lente beter aftrappen dan met een bakje violen? Ze zijn kleurig en bloeien uitbundig. Viooltjes zier er fragiel uit, maar ze kunnen juist veel hebben. Bij GroenRijk vind je de grootbloemige F1 violen én de schattige Viola cornuta in allerlei kleuren en kleurcombinaties. Volop keus dus! 

Veel soorten

Er bestaan ruim 400 verschillende soorten violen in allerlei kleurschakeringen. De grootbloemige F1-Hybriden (Viola F...

Lees meer...
tuinplanten
Alvast voorjaar met de Japanse roos

De Japanse roos (Camellia japonica) kan al vanaf februari kleur aan je tuin geven met uitbundige bloemen. Deze wintergroene heester met glanzende, donkergroene bladeren siert je tuin het hele jaar door. 

 
Reusachtig roosachtig

Zoals de naam al verraad komt de Camellia japonica oorspronkelijk uit Japan, maar ze groeit in het wild ook volop in China, Taiwan en Zuid-Korea. De Nederlandse naam Japanse roos dankt deze sch...

Lees meer...