Najaarstips voor je kamerplanten

Najaarstips voor je kamerplanten

In de herfst en winter zijn je kamerplanten in een rustperiode, maar dat betekent niet dat je ze helemaal met rust kunt laten. Wij geven je de beste tips om je kamerplanten goed door de herfst en winter te helpen.

Do’s

  • Geef minder water

In de herfst en winter zijn je planten in een rustperiode en verdampt er minder vocht uit de potgrond. Geef daarom minder water dan in de zomer. Controleer met je vinger en voeg pas water toe als ook de wat dieper liggende grond echt droog aanvoelt.

  • Verhuizing

In de herfst schijnt de zon minder fel en lang. Plaats kamerplanten met een hoge lichtbehoefte daarom vlak bij of zelfs pal voor het raam, en zet planten die het ook prima redden met wat minder zonlicht iets verder weg.

  • Frisse sproeibeurt

Als in de herfst de ramen dichtgaan en de verwarming omhoog, daalt vaak de luchtvochtigheid in huis. Je kunt een luchtbevochtiger aanschaffen, bakjes vers water op je verwarming zetten, maar ook je planten wat vaker besproeien. Vooral tropische planten houden van een hoge luchtvochtigheid.

  • Check op ongedierte

Inspecteer in de herfst en winter je planten en potgrond regelmatig op beestjes, zoals schildluizen en spinnen, en controleer of de bladeren geen spikkeltjes hebben of kleverig aanvoelen. Wrijf ongedierte voorzichtig met een vochtig doekje van de bladeren of ga ze te lijf met een biologisch bestrijdingsmiddel.

Don'ts

  • Even geen plantenvoeding

Omdat je kamerplanten weinig licht vangen en in een rustperiode zijn, groeien ze niet of veel minder snel. Extra plantenvoeding is dus voor bijna alle kamerplanten echt niet nodig. Teveel voeding kan zelfs schadelijk zijn voor de wortels. Laat die fles dus maar even in het keukenkastje staan.

  • Geen tocht of droge lucht

Kamerplanten die dicht bij de verwarming staan, kunnen last hebben van de droge lucht. Zorg voor goede ventilatie en zet planten met grote en dunne bladeren daarom liever wat verder weg van de radiator. Stevige vetplanten en cactussen kunnen de droge omstandigheden wel prima aan.

  • Niet verpotten

Je planten kunnen niet goed tegen verpotten in de herfst- en wintermaanden. De wortels kunnen beschadigen en zullen in deze rustperiode niet snel herstellen. Stel dit klusje dus uit tot de lente en geniet tot die tijd van je rustende kamerplanten!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Mini kerstboom: Picea glauca ‘Conica’

Heb je een tiny house? Of vind je het leuk om dit jaar niet één maar meer bomen neer te zetten? Voor een Conica vind je altijd een plekje. Picea glauca ‘Conica’, ofwel tafelkerstboom is een dwergvorm van de witte spar ofwel Canadese spar. GroenRijk heeft ze al vanaf 17 cm. De kegelvormige boompjes zijn mooi compact. Buiten wordt deze boom ongeveer 2 meter hoog. Hoe je je boom succesvol naar buiten verhuist lees je hieronder.


Tafelkers...

Lees meer...
Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

Groene kerst

Wil je al vroeg in december een natuurlijke kerstboom optuigen? Dan is de Nordmann-spar (Abies nordmanniana) een goede keuze. Hij blijft lang groen, dus van een kale boom en een vloer vol naalden, nog voor de kerstdage...

Lees meer...
Amaryllis: dé blikvanger tijdens de feestdagen

De Amaryllis, met haar majestueuze bloemen en elegante uitstraling, is een geliefde plant onder bloemenliefhebbers. In dit artikel delen we handige tips en inzichten over hoe je jouw Amaryllis het beste kunt verzorgen, zodat je optimaal kunt genieten van haar betoverende bloei. Lees verder om alles te ontdekken over deze prachtige bloem.

...Lees meer...