Alöe vera: onverwoestbare vetplant

Alöe vera: onverwoestbare vetplant

De lange, puntige bladeren van de  Alöe vera zijn stoer en supersterk en de randen met tandjes maken hem decoratief en exotisch. Deze makkelijke vetplant heeft weinig verzorging nodig en zuivert ook nog de lucht. 


Supersap

De opvallende Alöe vera is eigenlijk een kamerplant en woonaccessoire tegelijk. De harde, meestal grijsgroene bladeren worden tussen de 40 en 50 cm lang. Vanuit het midden groeit deze decoratieve vetplant breed uit. Het sap heeft een opvallende eigenschap: als je een blad afsnijdt zul je merken dat het melkachtige vocht voor een vliesje zorgt. Dankzij dit laagje verliest de vetplant geen vocht. Daarom wordt Alöe vera ook gebruikt in verzorgingsproducten. Deze hydrateren de huid en helpen om uitslag sneller te genezen.

 

Survivalexpert

Omdat Alöe vera gewend is aan extreme omstandigheden in zonnige, droge gebieden, is de  verzorging erg makkelijk. Je maakt hem blij met een standplaats in de halfschaduw of zon en met maar weinig water en mest. Ook pal in de zon en in droge lucht bij de verwarming doet de Alöe vera het prima. In de zomer kun je hem zelfs buiten een plekje geven. Zet hem dan wel beschut tegen regen en haal hem aan het einde van de zomer weer binnen, want hij kan niet tegen vorst. 


Aandacht voor je Alöe vera

Met deze verzorging vindt je stoere Aloë vera het fijn om bij jou te wonen:

  • Geef niet teveel water per keer.  In de zomer is maximaal eens per twee weken voldoende en in de winter eens per maand. 
  • Let er op dat je Alöe vera in de halfschaduw minder water drinkt en voorkom rottende wortels.
  • Sproei met wat water als je stof op de bladeren ziet, dan kan de vetplant meer licht opvangen.
  • Een rode kleur aan de randen van de bladeren komt door te weinig water. Hangende, slappe of bruine bladeren geven juist aan dat de plant teveel water krijgt.
  • Lelijke bladeren kun je gewoon snoeien.
  • Geef in de lente wat mest. Het liefst voeding voor cactussen en vetplanten.
  • Verpot je Alöe vera eens per twee jaar en gebruik grond voor cactussen en vetplanten.

 

Nieuwe jonkies

Je zult merken dat jouw volwassen Alöe vera je nieuwe plantjes cadeau doet. Deze groeien naast de moederplant en je kunt ze makkelijk uitgraven en een eigen potje met grond geven. Gebruik hierbij ook grond voor cactussen en vetplanten of meng een deel potgrond met een deel zand.

 

Verzorging van de bladeren

  • Als je waterdruppels aan de puntjes van de bladeren ziet is dat normaal.
  • Verbranden de bladeren? Dan staat de plant teveel in de zon.
  • Krijgen de bladeren gele randen? Dan geef je teveel water.
  • Dode bladeren snoei je weg door ongeveer 4 tot 5 cm stengel te laten zitten. Je Alocasia wentii zal snel weer nieuwe bladeren vormen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers ontwi...

Lees meer...
Vrolijke violen

Hoe kun je de lente beter aftrappen dan met een bakje violen? Ze zijn kleurig en bloeien uitbundig. Viooltjes zier er fragiel uit, maar ze kunnen juist veel hebben. Bij GroenRijk vind je de grootbloemige F1 violen én de schattige Viola cornuta in allerlei kleuren en kleurcombinaties. Volop keus dus! 

Veel soorten

Er bestaan ruim 400 verschillende soorten violen in allerlei kleurschakeringen. De grootbloemige F1-Hybriden (Viola F...

Lees meer...
tuinplanten
Alvast voorjaar met de Japanse roos

De Japanse roos (Camellia japonica) kan al vanaf februari kleur aan je tuin geven met uitbundige bloemen. Deze wintergroene heester met glanzende, donkergroene bladeren siert je tuin het hele jaar door. 

 
Reusachtig roosachtig

Zoals de naam al verraad komt de Camellia japonica oorspronkelijk uit Japan, maar ze groeit in het wild ook volop in China, Taiwan en Zuid-Korea. De Nederlandse naam Japanse roos dankt deze sch...

Lees meer...