Gazania, een zonaanbidster!

Gazania, een zonaanbidster!

Middaggoud, ofwel Gazania, komt uit Zuid-Afrika. De plant is dan ook een flink portie zon gewend. Bij mooi weer opent de Gazania haar bladen voluit. De aller vroegste Gazania’s bloeien hier eind april, zo rond Koningsdag. De bloemenpracht van oranje-rode tinten is dan een vorstelijke verschijning!

Gazania: gul met zon, zuinig met water

Kies voor je Gazania een plek in de volle zon. Dan openen de prachtige bloemen zich volledig. ’s Nachts en met bewolkt weer kruipt ze eventjes in haar schulp om met zon weer te ‘shinen’. Vorst kan deze plant niet goed verdragen, dus gun haar in het vroege voorjaar een beetje beschutting tegen koude wind. Gazania’s kunnen toe met een weinig water. Ze hebben zelfs een hekel aan een voetenbad. Let er dus op dat giet- of regenwater goed weg kan lopen.

Middaggoud, rijke schakering aan warme kleuren

Gazania’s worden zo’n 15 tot 25 centimeter hoog. De bloemen bereiken een doorsnede van wel 7 tot 10 centimeter. Bekend zijn de varianten met warme kleuren, zoals oranje en roodbruin. Maar er zijn ook prachtige witte, paarse en groene soorten. Het grijsgroene blad is vrij stug, dat is meteen ook een teken dat ze goed tegen droogte kunnen. In Nederland is de plant eenjarig, want ze is niet winterhard. Met de Gazania’s van GroenRijk kun je het nieuwe seizoen starten met stevige nieuwe planten.

Lang zal ze leven: rek de bloei van de Gazania

Gazania’s houden van goed ‘eten’. Vloeibare mest elke drie à vier weken doet wonderen voor de aanmaak van nieuwe knoppen. Dat geldt zowel voor Gazania’s in potten als in borders. Ook het verwijderen van de uitgebloeide bloemen zorgt voor meer bloemen en verlengt de bloeitijd. In een mooie zomer kunnen Gazania’s tot en met september bloeien. Als bonus op al die mooie bloemen krijg je bovendien vlinders en bijen op bezoek!

Drie Gazania weetjes:

  • Gazania heet in het Nederlands Middaggoud, ze komt uit de familie van Asteraceae.
  • Vier bloeiverlengers zijn: vloeibare mest, uitgebloeide bloemen verwijderen, een zonnige standplaats en droge voeten.
  • Uitdaging voor planten pro’s: probeer je Gazania op een vorstvrije plek over te houden tot volgende jaar. 

Wil je iets nieuws onder de (warme) zon? Kies voor een Gazania!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Mini kerstboom: Picea glauca ‘Conica’

Heb je een tiny house? Of vind je het leuk om dit jaar niet één maar meer bomen neer te zetten? Voor een Conica vind je altijd een plekje. Picea glauca ‘Conica’, ofwel tafelkerstboom is een dwergvorm van de witte spar ofwel Canadese spar. GroenRijk heeft ze al vanaf 17 cm. De kegelvormige boompjes zijn mooi compact. Buiten wordt deze boom ongeveer 2 meter hoog. Hoe je je boom succesvol naar buiten verhuist lees je hieronder.


Tafelkers...

Lees meer...
Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

Groene kerst

Wil je al vroeg in december een natuurlijke kerstboom optuigen? Dan is de Nordmann-spar (Abies nordmanniana) een goede keuze. Hij blijft lang groen, dus van een kale boom en een vloer vol naalden, nog voor de kerstdage...

Lees meer...
Amaryllis: dé blikvanger tijdens de feestdagen

De Amaryllis, met haar majestueuze bloemen en elegante uitstraling, is een geliefde plant onder bloemenliefhebbers. In dit artikel delen we handige tips en inzichten over hoe je jouw Amaryllis het beste kunt verzorgen, zodat je optimaal kunt genieten van haar betoverende bloei. Lees verder om alles te ontdekken over deze prachtige bloem.

...Lees meer...